Spring til indhold

Grøn Energi,Historien

Landsby med højt energiniveau

DET ER IKKE SMÅTING, AT HOLTUG ENERGILANDSBY HAR FÅET STABLET PÅ BENENE I DE SNART SEKS ÅR GRUPPEN HAR EKSISTERET. LØRDAG BLEV DER GJORT STATUS, HVOR ALLE TILTAGENE BLEV VISUALISERET. PRIVATFOTO

Status: Lørdag den 16. februar 2019 var en del af inderkredsen bag Holtug Energilandsby samlet for en snak om de mange projekter, der er sat i gang siden opstart. Der er sået mange frø igennem årene, som gror videre, selvom der nu er sat punktum for kommunens økonomiske støtte til projektet.
Erik Nielsen
Stevns:

Det har været spændende og inspirerende at være med til, og selvom vi nu efter snart seks år stopper som officiel gruppe med betegnelsen Holtug Energilandsby, så er der sået så mange frø, der lever videre igennem andre foreninger i byen, at jeg må sige, der er blevet skabt noget, som vi kan være stolte af. Vi har på en måde været fødselshjælper til nogle fælles mål i landsbyen, siger Lone Clausen fra Holtug til DAGBLADET.
Hun har sammen med blandt andre Villy Petersen og Rolf Persson været drivkraft i Holtug Energilandsby, som har været på den kommunale finanslov i seks år.

Lørdag gjorde gruppen status i Holtug Forsamlingshus.
Det daværende Natur-, Fritid- og Kulturudvalg besluttede i april 2013 at igangsætte et to-årigt projekt, hvor blandt andre Holtug blev udvalgt til at være Energilandsby på Stevns, et projekt som de i slutningen af 2014 ansøgte om at kunne fortsætte.
Der blev afholdt et opstartsmøde i juni 2013 i Holtug Forsamlingshus. Her blev de fremmødte orienteret om projektet og om den forestående proces.

Resultatet på mødet blev en idébank – en liste bestående af 27 konkrete idéer som borgerne ønskede realiseret i deres by. På denne liste stod blandt andet indkøb af en fælles el-lade cykel, fællesindkøb af LED pærer og byttedag i køkkenhaverne.

Ved sommerfesten på Grønningen i august 2013 blev der gennemgået to huse i byen af to energivejlerede og over 50 borgere fulgte med på en rundtur igennem husene til en snak om isolering, lys og varmeforbrug.

Igennem årene har gruppen undersøgt muligheden for etablering af en fællesvarmeforsyning. Et projekt, der nåede til afklaring og beregninger, men aldrig helt frem til realisering.
Det viste sig blandt andet vanskeligt at finde en fælles brugbar løsning for huse med forskellige opvarmningskilder.
Sideløbende med dette store projekt er det blevet til flere gennemgange af huse, beregninger på energiforbrug og termografifotografering af facader.
– Det kræver, at man mødes og inspirerer hinanden for at få tingene til at lykkes. Og det kan man gøre i mange andre sammenhænge også, og så kommer der noget afkast i sidste ende. Det kan vi jo se, der har været, siger Lone Clausen til avisen.
Inspirations-ture
Undervejs har Energilandsbyen været på flere inspirations-ture til blandt andet Samsø, økosamfundet Dyssekilde, Sønderborgs project zero.
Landsbyen har også selv modtager besøg som fx i juni 2017, hvor borgmesteren fra Braslev Kommune i Hviderusland kom forbi med hans delegation for at søge inspiration til grønne borgertiltag.
Foruden temaet om energi har det gode liv i landsbyen også været et fokusområde for gruppens arbejde og i dag er der flere aktive borgergrupper i landsbyen end der var ved etableringen i 2013.

Tegning over tiltag
Ved lørdagens møde deltog Michael Eriksen fra Visuel Retning, der undervejs i snakken visualiserede de mange tiltag på en stor tegning, der efterfølgende skal indrammes og hænges op i Holtug Forsamlingshus.
– Det er jo en genial måde, at inspirere hinanden på. Her bliver det visualiseret i stedet for at man skal læse lange rapporter om vores virke i de seks år vi har eksisteret, lyder det fra en begejstret Lone Clausen, der glæder sig til tegningen bliver rammet ind og hængt op til glæde for alle forsamlingshusets gæster.

Holtug har siden 2013 årligt haft 50.000 kroner til afholdelse af diverse aktiviteter herunder oplægsholdere, energitiltag og udflugter. Landsbyen fortsætter som energilandsby men nu uden økonomisk støtte fra Stevns Kommune og altså ifølge Lone Clausen igennem de andre foreninger i byen og igennem de projekter, der er skabt.

– For kommunen har forløbet med Holtug givet indblik og viden om energiforbrug i private hjem, herunder indblik i de overvejelser borgerne har, når de vælger varmekilder og energirenovering. Desuden har forløbet givet stor viden om borgerinddragelse og samarbejde mellem forskellige aktører. En viden som også en del universiteter har haft stor interesse i, forklarer Birgitte J.T.K. Nielsen, der er centerchef i Teknik og Miljø.
Hun peger på, at studerende fra forskellige universiteter har besøgt landsbyen, foretaget interviews og udarbejdet større opgaver med afsæt i komplekse energiberegninger.

Kalender

<< sep 2024 >>
mtotfls
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Kommende arrangementer

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Statistik

Total 1133 43879
I dag 6 6
Denne uge 9 719
Denne måned 88 3434